MENU

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

PRATİK LİNKLER

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 12954

  MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

MÜKELLEFLERİMİZE GENEL DUYURU

                         MÜKELLEFLERİMİZE DUYURU

1- Her ayın 10’uncu gününe kadar bir önceki ayın alış, satış faturaları, tahsil ve tediye makbuzları, dekontlar vb. evraklar hazırlanmalıdır. Banka hesapları excel formatında tarafımıza mail veya whatsapp ile gönderilmelidir.

2- Malın teslimatı (irsaliye tarihi) veya hizmetin gerçekleşmesi tarihinden itibaren 7 gün içerisinde mutlaka satış faturasının düzenlenmesi gerekmektedir. İrsaliye tarihi veya hizmetin ifasının olduğu ay geçilmeden fatura düzenlenmelidir. (Örneğin 29 Ocak 2024 tarihinde irsaliyesiyle gönderilmiş bir malın faturası 7 gün beklenmeden en geç 31 ocak 2024 tarihine kesilmelidir.)

3- 2024 yılı için her bir gün için fatura bedeli 7.000,00 TL ve üzeri geçen ödemelerin bankadan veya ptt (postahane) yoluyla ödenmesi zorunludur. (Örneğin; (A) işletmesinden gün içerisinde 3 adet fatura ile alım yapıldı bu faturaların toplamı 7.000,00 TL ve üzerindeyse mutlaka banka veya ptt (postahane) yoluyla ödeme yapılmalıdır.)

4- 2024 yılı için vergiler dahil 6.900,00 TL ve üzeri faturaların e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi zorunludur, kağıt fatura düzenlenemez. Belirtilen tutarı geçen alım faturalarının da e arşiv fatura olduğundan emin olmanız gerekmektedir.

5 - Noterden ve tapu müdürlüğünden yapılan satış işlemlerinde banka veya ptt yoluyla ödeme zorunluluğu yoktur.

6- Muhtasar beyannamesine konu olan ödemeler genel olarak işyeri kiraları, işçiye yapılan ücret ve muhasebeye yapılan ücret ödemeleridir.

7- Şirket ortakları özel harcamalarını şirkete fatura ettirmemelidir, şirket hesaplarından veya şirket kredi kartlarından ödememelidir.

8- Şirket ortaklarının Bağkur ödemeleri şahsi sigorta ödemeleri olduğundan şirket hesaplarından veya şirket kredi kartlarından ödememelidir.

9- Kanunlarımızı göre şirket ortaklarından ayrı bir tüzel kişiliğe sahiptir. Şirket ortaklarının şirketten para çekmeleri vergiye tabidir, kar dağıtımı sayılır veya şirketin ortağa faiz faturası (+%20KDV) düzenlemesi ve ortaktan tahsil etmesi gerekir.

10- Çalışan personellerin girişleri işyerinin ilk defa sigortalı çalıştırmaya başladığı tarih hariç olmak üzere işe giriş bildirgesi, çalışanın işe giriş tarihinden 1 gün önce verilir. Eğer o gün resmi tatil gününe rastlıyorsa bildirgenin verilme süresi sonraki ilk iş gününün sonuna dek uzatılabilir. Kısacası Pazartesi günü işe giren çalışanın İşe Giriş Bildirgesi’nin verilme günü resmi tatil olan Pazar gününe denk geldiği için, bildirge Pazartesi günü de verilebilir. İnşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde ise sigortalının işe başladığı gün işe girişi yapılabilir.

11- İşten çıkış bildirgesi ise işçinin işe çıkış tarihinden itibaren 10 gün içerisinde sigorta müdürlüğüne bildirilir.

12- İşe giren işçi emekli ise mutlaka giriş belgeleri ile birlikte tarafımıza emekli olduğunun da bildirilmesi gerekir.

13- İşletmenizde çalışan personelin hastane veya diğer sağlık kurumlarından aldıkları istirahat, doğum öncesi veya doğum sonrası raporlar en geç mutlaka tarafımıza rapor tarihini takip eden bir sonraki ayın başına kadar gönderilmelidir. Gönderilmediği takdirde SGK (sigorta kurumu) tarafından ceza ile karşılaşabilirsiniz.

14- Çalışanların mesai, ücretli veya ücretsiz izinli olduğu günleri ve yıllık izinli olduğu günler tarafımıza zamanında bildirilmelidir. Çalışanlara bu süreler ile ilgili gerekli formlar imzalatılmalı ve saklanmalıdır.

15- Çalışanların işyerinde veya işe gidip gelmekte geçirdiği sürelerde geçirdiği kazaların en geç 3 iş günü içerisinde SGK’ya (sigorta kurumu) bildirilmesi zorunludur.

16-  kişi veya üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinin 45 yaş altındaki çalışanlarına zorunlu BES (bireysel emeklilik sigortası) yaptırması ve bu tutarı maaşlarından keserek BES sistemine yatırması zorunludur. Ancak 2 ay içinde çalışan kendi isteği ile sistemden ayrılabilir.

17- İşletmede çalışan her personelin biz özlük dosyasının bulunması zorunludur. Özlük dosyasında bulunması gereken zorunlu belgeler Özlük Dosyasında Bulunması Gereken Belgeler:

  • Özgeçmişi ve varsa referans mektupları,
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Nüfus kayıt örneği,
  • İkametgâh Belgesi,
  • İş Başvuru Formu
  • Diploma fotokopisi,
  • Sağlık raporu,
  • Kan grubu kartı veya fotokopisi,
  • Adli sicil kaydı,
  • Vesikalık resim,
  • Aile durumunu bildirir belge,
  • Askerlik durumunu gösteren belge,
  • İş sözleşmesi ve hizmet sözleşmesi,
  • SGK işe giriş bildirgesi,
  • Zorunlu BES kesinti, ara verme ve ayrılma dilekçeleri